Pátek, 24. května 2024, svátek má Jana, Vanesa, zítra Viola
Pátek, 24. května 2024

Lidé si na Vánoce připlatí. Štědrovečerní večeře se prodraží o stovky korun

Facebook
Twitter
LinkedIn
V posledních letech se české domácnosti potýkají s významným nárůstem výdajů na vánoční večeře. Podle nedávného průzkumu on-line supermarketu Košík.cz dosahuje průměrná částka utracená za vánoční jídlo asi 3500 korun, což představuje pro zhruba třetinu spotřebitelů navýšení o 500 korun oproti předchozímu roku.
Zdroj: Envato Elements

Detailnější pohled na výdaje odhaluje, že zhruba pětina domácností plánuje utratit za sváteční jídlo kolem 5000 korun. Na druhé straně spektra se nachází šest procent domácností, jejichž rozpočet na vánoční hostinu nepřekročí tisíc korun.

Výsledky průzkumu ukazují, že nárůst cen potravin vede mnohé domácnosti k zvýšeným výdajům. Celkem 33 procent respondentů očekává, že jejich výdaje na jídlo se zvýší maximálně o 500 korun, zatímco 32 procent uvažuje o navýšení až do výše tisíc korun. Více než třetina Čechů dokonce předpokládá, že jejich výdaje na vánoční jídlo se zvýší o více než tisíc korun.

Zuzana Magálová, mluvčí serveru Košík.cz, poukazuje na trend šetření v domácnostech: „To, že domácnosti šetří, je vidět v podstatě na každém kroku.“ Podle ní se slevová sekce na webu stává jedním z nejnavštěvovanějších míst.

V kontextu tradičních svátečních pokrmů došlo také k zajímavým změnám. Z průzkumu vyplynulo, že na štědrovečerních stolech se nejčastěji objeví kuřecí řízek, který preferuje 58 procent domácností, zatímco tradiční kapr si zachovává přízeň u 51 procent Čechů. Vedle těchto tradičních pokrmů si rovněž více než třetina lidí dopřeje vepřový řízek.

Výběr dalších chodů ukazuje rostoucí popularitu bezmasých jídel. Vegetariánské řízky nebo karbanátky se objeví ve čtyřech procentech domácností, zatímco smažený sýr a sushi si vybere tři, respektive jedno procento respondentů.

Zdroj: Novinky.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME