Pátek, 13. června 2025

Deset chorvatských specialit. Vyzkoušejte vrcholy gastronomie oblíbené české destinace

Facebook
Twitter
LinkedIn
Průzkum chorvatského pobřeží není úplný bez objevování mořských delikates a rozmanitosti místní gastronomie, která se pyšní širokým spektrem čerstvě ulovených ryb připravovaných různými technikami. Nabídka se pohybuje od ekonomických smažených sardinek, přes mořské plody jako jsou krevety, garnáti až k luxusním humrům a langustám. Přinášíme vám přehled méně známých ryb a lahůdek, které byste si neměli nechat ujít.
Zdroj: Envato Elements

Nejčastějším pokrmem je Brodet aneb guláš z moře. Při přípravě se ryby podusí na cibulce, poté se přidá petrželka, česnek a rajčata, vše v jednom hrnci. Čím více různých druhů ryb je v brudetu, tím je chutnější. Typický Skradinský brudet se vaří z úhořů a podává se s polentou, bramborami nebo chlebem.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou olihně. Oblíbený pokrm a specialita chorvatské přímořské kuchyně, se podávají buď celé grilované na rozpálených uhlících, opepřené olivovým olejem a česnekem, nebo smažené jako rychlé jídlo.

Top tři uzavírá polévka. Gregada je hustá rybí polévka s bramborami, která neobsahuje rajčata, a lze ji připravit z jakékoliv čerstvé bílé ryby, přičemž nejoblíbenější jsou pražma královská, mořský ďas a ropušnice, někdy se k bílé rybě přidávají i mušle a krabi.

Velmi oblíbeným jídlem jsou také Stonské ústřice a mušle (slávky). Je možné je grilovat na roštu, obalit, upéct s sýrem v troubě, zařadit je do polévek či je použít při přípravě rizota.

Do top 10 nejoblíbenějších jídel byli zařazeni například i grilovaná ryba, ryba sv. Petra, sardinky, chobotnice nebo pro nás méně známý kapr na rožni.

Autor: Lenka Birkášová

Zdroj: denik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *