Sobota, 23. listopadu 2024, svátek má Klement, zítra Emilie
Sobota, 23. listopadu 2024

Stravovací návyky v Česku: faktory ovlivňující výběr a výdaje na jídlo

Facebook
Twitter
LinkedIn
České domácnosti utrácejí téměř třetinu svých příjmů za potraviny, avšak volba stravy není často motivována její výživovou hodnotou. Nový mezinárodní průzkum nabízí podrobný pohled na stravovací návyky Čechů v kontextu s Evropou.
Zdroj: Envato Elements

V průzkumu bylo zjištěno, že Češi věnují potravinám v průměru 20 až 30 % svých měsíčních příjmů. Ve srovnání s evropskými standardy je tato částka mírně pod průměrem. V oblasti výběru restaurace jsou pro Čechy prioritními aspekty cena a časová úspora.

Zajímavé je, že ačkoliv průměrně Češi utrácejí téměř třetinu svého příjmu za jídlo, existují mezi kraji značné rozdíly. V Karlovarském kraji a na Vysočině například až 18 % lidí věnuje více než 40 % svých příjmů na potraviny. Naopak v Libereckém a Plzeňském kraji se tato částka objevuje jen u 8 % populace. Co se týče denních stravovacích návyků, oběd je pro Čechy hlavním jídlem, přičemž většina preferuje teplé pokrmy. Průzkum dále odhalil, že minimální částka, za kterou Češi obědvají, se pohybuje mezi 120 a 150 korunami.

Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory a šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, k tomu řekl následující: „Nejdůležitějším předpokladem zdravého stravování – v práci i mimo ni – je jeho dostupnost. Do té se totiž promítají nejen ceny samotné, ale například i to, kolik má člověk času během obědové pauzy, případně jaké možnosti stravování jsou mu dostupné v jeho okolí.“

Také bylo zjištěno, že 66 % firem uznává význam pravidelného stravování pro zvýšení spokojenosti zaměstnanců.

Pokud jde o stravovací preference, u snídaně dominují mléčné výrobky, obědy často obsahují drůbež nebo hovězí maso s těstovinami, rýží nebo bramborami a večeře obvykle zahrnuje zeleninu a saláty. V oblasti nápojů je voda nejoblíbenější, avšak více než polovina dotazovaných upřednostňuje kávu, 49 % víno a 40 % pivo k večeři.

Závěrem průzkumu bylo zjištěno, že většina lidí (87 %) by upravila svůj jídelníček ve prospěch zdravějších pokrmů pouze v případě zdravotních problémů. Dalším významným motivátorem pro 70 % respondentů je chuť a rozmanitost zdravé stravy. Nicméně trend, etika a ekologie hrají v rozhodování o stravování minimální roli.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME