Pátek, 24. května 2024, svátek má Jana, Vanesa, zítra Viola
Pátek, 24. května 2024

Od pintxos k sidře: Objevte kouzlo baskické gastronomie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Která kuchyně je na světě ta nejchutnější? O tom se budou lidé přít asi vždycky. Každý má svého favorita, ať už je to italská, francouzská, japonská nebo třeba řecká kuchyně. Často se ale úplně zapomíná na jídla typická pouze pro konkrétní regiony. Já měl možnost na prodloužený víkend prozkoumat španělské Baskicko, zejména Bilbao a jeho okolí. A i přes krásnou architekturu, kulturu, umění a moře mě zde uchvátilo nejvíce právě jídlo.
Zdroj: Envato Elements

Přestože Baskicko bylo v průběhu staletí ovlivněno různými kulturami, jeho obyvatelé si stále udržují svou jedinečnou identitu a tradice, na což jsou náležitě pyšní. Nejvýraznějším symbolem baskické hrdosti je jazyk baskičtina (baskijsky euskara), který se vyvíjel izolovaně od ostatních okolních jazyků, jako jsou španělština, francouzština nebo katalánština. 

Neméně zajímavá je právě i baskická kuchyně, města Bilbao i San Sebastian jsou dokonce mezi gurmány často považovány za mekku gastronomie. Kuchyně samozřejmě vychází z tradičních chutí, které jsou ale mnohdy ozvláštněné novými inovativními přístupy. Recepty jsou ovlivněné přímořskou polohou Baskicka, takže se pracuje často s mořskými plody. Baskové mají rádi také jídla s jehněčím, sýry nebo sušenou šunkou.

Pintxos 

Pintxos jsou takovým ekvivalentem tapas – malé porce jídla, které se podávají v místních barech. Pintxos jsou skvělým příkladem baskického kulinářského umění. Jsou často ozdobeny a kombinují různé chutě a textury. Mezi oblíbené varianty patří pintxos s mořskými plody, treskou, jehněčím, sýrem nebo plátky kvalitní šunky. Pintxos jsou ideální svačinka nejen večer, ale i v průběhu dne, kdy potřebujete rychle sehnat něco malého k snědku.

Txuleta 

Jde v podstatě o klasický hovězí steak z vysokého roštěnce, který je ochucen pouze špetkou soli a pepře. Připravuje se na  velmi rozžhavené pánvi tak, aby se navenek udělala křupavá kůrka, ale uvnitř zůstal měkký a šťavnatý. Za vznikem tohoto tradičního jídla je zajímavý příběh. Baskičtí farmáři a výrobci cideru vyměňovali svou úrodu za maso od chovatelů krav. Při ochutnávkách cideru se poté scházely velké skupiny lidí a společně si maso grilovali na uhlí. Tato společenská tradice je zachována dodnes. Takzvané txox období, kdy se txuleta připravuje, trvá od konce ledna do května.

Sidra

Baskický cider, známý jako sidra, je také důležitou součástí baskické kultury a tradice. Zajímavý je tradiční způsob servírování, respektive nalévání tohoto cideru.  Nápoj se nalévá do sklenice speciálně, z výšky, což nejenom zvýrazňuje chuť sidry, ale také vytváří efektní show pro pozorovatele. Sidra se často pije právě s pintxos nebo txuletou.

Goxua

Goxua je jeden z baskických dezertů. Vznikl až v 70. letech dvacátého století při pokusu o vytvoření podobného receptu, jako je tradiční španělská crema catalana. Goxua se skládá ze tří vrstev – tuhé smetany, piškotového těsta a vrstvy karamelového krému. Na severu Baskicka se ještě obvykle promazává marmeládou. Goxua se servíruje ve sklenici nebo hliněné mističce.

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME