Úterý, 25. února 2025, svátek má Liliana, zítra Dorota
Úterý, 25. února 2025

Amerika si zvyká na pivo po česku. Mlíko dobývá tamní hospody

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tradiční české způsoby čepování piva si pomalu, ale jistě nachází cestu do amerických barů a pivnic. Zatímco ještě nedávno byla hustá pivní pěna považovaná za nežádoucí, dnes je takzvané „mlíko“ v Americe začínajícím fenoménem.

České čepování dobývá Ameriku


Americký pivovar Niteglow Beer Company v Brooklynu spustil novinku, takzvaný „milk pour“. Host má podle redaktora deníku The New York Times pocit, že se něco nepovedlo. Samotné pivo, tmavý ležák z lokálních surovin, chutná skvěle. Problém, na který si mnozí hosté stěžují, je jeho vzhled: sklenice je plná pěny. „Za devět dolarů dostanu sklenici plnou pěny? To je vtip?“ stěžuje si host.

Jde o mlíko, jednu z několika metod čepování piva pocházejících z naší domoviny, kde se ležáky čepují s větším množstvím pěny než jsou Američané zvyklí.

„Přidává to texturu, na kterou nejsou Američané u piva zvyklí,“ vysvětluje Jonathan Ifergan, spolumajitel pivovaru Niteglow.

Obecně platí, že v Americe pěna na pivu oblíbená není. Postupně se však v zemi začíná oceňovat tradiční česká pivní kultura a speciální pípy, které tento styl čepování umožňují. Mlíko si tak dnes mohou hosté dopřát nejen v Niteglow, ale třeba i v na dalších místech.

„Mnoho pivovarů hledá způsoby, jak se odlišit,“ říká Eric Larkin, spolumajitel Cohesion Brewing Company v Denveru. Ten se do krémových českých ležáků zamiloval na svatební cestě v Praze. „České ležáky tu nejsou běžné. Pořád je prostor pro jejich rozvoj.“

V Cohesion Brewing nabízejí tři způsoby čepování: hladinku s třemi prsty pěny, šnyt se dvěma třetinami pěny a mlíko, tedy sklenici plnou pěny. „Lidé mají z pěny strach. Jsme naučení, že pěna je špatně, že je to plýtvání místem,“ dodává Larkin.

O původu mlíka se vedou debaty. Někdy se tvrdí, že bylo vynalezeno v 19. století jako alternativa pro ženy, které neměly rády hořká piva. Larkin si však myslí, že jde spíš o zábavu mezi pražskými výčepními, kteří si hráli s možnostmi svých píp.

Zatímco čeští pivaři vědí, že mlíko chutná nejlépe vypité na ex, američtí konzumenti s ním často zacházejí jako s klasickým pivem. Pokud mlíko není vypité včas, pěna se pomalu rozpadá a ztrácí svou jedinečnou strukturu.

Více podobných článku naleznete zde:

i117.cz

Zdroje:

nytimes.com

idnes.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.