Tradiční české způsoby čepování piva si pomalu, ale jistě nachází cestu do amerických barů a pivnic. Zatímco ještě nedávno byla hustá pivní pěna považovaná za nežádoucí, dnes je takzvané „mlíko“ v Americe začínajícím fenoménem.

České čepování dobývá Ameriku
Americký pivovar Niteglow Beer Company v Brooklynu spustil novinku, takzvaný „milk pour“. Host má podle redaktora deníku The New York Times pocit, že se něco nepovedlo. Samotné pivo, tmavý ležák z lokálních surovin, chutná skvěle. Problém, na který si mnozí hosté stěžují, je jeho vzhled: sklenice je plná pěny. „Za devět dolarů dostanu sklenici plnou pěny? To je vtip?“ stěžuje si host.
Jde o mlíko, jednu z několika metod čepování piva pocházejících z naší domoviny, kde se ležáky čepují s větším množstvím pěny než jsou Američané zvyklí.
„Přidává to texturu, na kterou nejsou Američané u piva zvyklí,“ vysvětluje Jonathan Ifergan, spolumajitel pivovaru Niteglow.
Obecně platí, že v Americe pěna na pivu oblíbená není. Postupně se však v zemi začíná oceňovat tradiční česká pivní kultura a speciální pípy, které tento styl čepování umožňují. Mlíko si tak dnes mohou hosté dopřát nejen v Niteglow, ale třeba i v na dalších místech.
„Mnoho pivovarů hledá způsoby, jak se odlišit,“ říká Eric Larkin, spolumajitel Cohesion Brewing Company v Denveru. Ten se do krémových českých ležáků zamiloval na svatební cestě v Praze. „České ležáky tu nejsou běžné. Pořád je prostor pro jejich rozvoj.“
V Cohesion Brewing nabízejí tři způsoby čepování: hladinku s třemi prsty pěny, šnyt se dvěma třetinami pěny a mlíko, tedy sklenici plnou pěny. „Lidé mají z pěny strach. Jsme naučení, že pěna je špatně, že je to plýtvání místem,“ dodává Larkin.
O původu mlíka se vedou debaty. Někdy se tvrdí, že bylo vynalezeno v 19. století jako alternativa pro ženy, které neměly rády hořká piva. Larkin si však myslí, že jde spíš o zábavu mezi pražskými výčepními, kteří si hráli s možnostmi svých píp.
Zatímco čeští pivaři vědí, že mlíko chutná nejlépe vypité na ex, američtí konzumenti s ním často zacházejí jako s klasickým pivem. Pokud mlíko není vypité včas, pěna se pomalu rozpadá a ztrácí svou jedinečnou strukturu.
Více podobných článku naleznete zde:
Zdroje: