Čtvrtek, 19. září 2024, svátek má Zita, zítra Oleg
Čtvrtek, 19. září 2024

Deset chorvatských specialit. Vyzkoušejte vrcholy gastronomie oblíbené české destinace

Facebook
Twitter
LinkedIn
Průzkum chorvatského pobřeží není úplný bez objevování mořských delikates a rozmanitosti místní gastronomie, která se pyšní širokým spektrem čerstvě ulovených ryb připravovaných různými technikami. Nabídka se pohybuje od ekonomických smažených sardinek, přes mořské plody jako jsou krevety, garnáti až k luxusním humrům a langustám. Přinášíme vám přehled méně známých ryb a lahůdek, které byste si neměli nechat ujít.
Zdroj: Envato Elements

Nejčastějším pokrmem je Brodet aneb guláš z moře. Při přípravě se ryby podusí na cibulce, poté se přidá petrželka, česnek a rajčata, vše v jednom hrnci. Čím více různých druhů ryb je v brudetu, tím je chutnější. Typický Skradinský brudet se vaří z úhořů a podává se s polentou, bramborami nebo chlebem.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou olihně. Oblíbený pokrm a specialita chorvatské přímořské kuchyně, se podávají buď celé grilované na rozpálených uhlících, opepřené olivovým olejem a česnekem, nebo smažené jako rychlé jídlo.

Top tři uzavírá polévka. Gregada je hustá rybí polévka s bramborami, která neobsahuje rajčata, a lze ji připravit z jakékoliv čerstvé bílé ryby, přičemž nejoblíbenější jsou pražma královská, mořský ďas a ropušnice, někdy se k bílé rybě přidávají i mušle a krabi.

Velmi oblíbeným jídlem jsou také Stonské ústřice a mušle (slávky). Je možné je grilovat na roštu, obalit, upéct s sýrem v troubě, zařadit je do polévek či je použít při přípravě rizota.

Do top 10 nejoblíbenějších jídel byli zařazeni například i grilovaná ryba, ryba sv. Petra, sardinky, chobotnice nebo pro nás méně známý kapr na rožni.

Autor: Lenka Birkášová

Zdroj: denik.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME