Nejčastějším pokrmem je Brodet aneb guláš z moře. Při přípravě se ryby podusí na cibulce, poté se přidá petrželka, česnek a rajčata, vše v jednom hrnci. Čím více různých druhů ryb je v brudetu, tím je chutnější. Typický Skradinský brudet se vaří z úhořů a podává se s polentou, bramborami nebo chlebem.
Dalším oblíbeným pokrmem jsou olihně. Oblíbený pokrm a specialita chorvatské přímořské kuchyně, se podávají buď celé grilované na rozpálených uhlících, opepřené olivovým olejem a česnekem, nebo smažené jako rychlé jídlo.
Top tři uzavírá polévka. Gregada je hustá rybí polévka s bramborami, která neobsahuje rajčata, a lze ji připravit z jakékoliv čerstvé bílé ryby, přičemž nejoblíbenější jsou pražma královská, mořský ďas a ropušnice, někdy se k bílé rybě přidávají i mušle a krabi.
Velmi oblíbeným jídlem jsou také Stonské ústřice a mušle (slávky). Je možné je grilovat na roštu, obalit, upéct s sýrem v troubě, zařadit je do polévek či je použít při přípravě rizota.
Do top 10 nejoblíbenějších jídel byli zařazeni například i grilovaná ryba, ryba sv. Petra, sardinky, chobotnice nebo pro nás méně známý kapr na rožni.
Autor: Lenka Birkášová
Zdroj: denik.cz