Čtvrtek, 19. září 2024, svátek má Zita, zítra Oleg
Čtvrtek, 19. září 2024

Karibikem se prohnala další tropická bouře. Jak změna klimatu v budoucnu ovlivní jejich podobu?

Facebook
Twitter
LinkedIn
V posledních dnech se nad Karibským mořem rozpoutala silná bouře jménem Franklin. Tento meteorologický jev způsobil v oblasti řadu škod. Nejvíce pak zasáhl Dominikánskou republiku. Jižní část této země zaznamenala rozsáhlé povodně.
Zdroj: Envato Elements

V Dominikánské republice ve městě San Cristobal si bouře vyžádala jeden lidský život a ve více než 340 000 domácností byly přerušeny dodávky elektrické energie.

Vedle Dominikánské republiky pociťuje následky bouře také Haiti, ostrov, který je historicky velmi náchylný k přírodním katastrofám.

Tropické cyklóny, tedy například tropické bouře či hurikány zde nejsou nic výjimečného. Sezóna tropických cyklónů v Atlantiku každý rok trvá od června do listopadu. Je však velmi pravděpodobné, že se jejich podoba v důsledku globálního oteplování bude v průběhu času měnit.

Množství se zřejmě nezvýší, ale intenzita ano

Klimatolog Barry Keim z Louisianské státní univerzity nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas plus uvedl, že ačkoliv některé teorie naznačují, že by mohlo být v buducnosti hurikánů méně, skutečnost může být jiná. Globální oteplování totiž přidává do zemské atmosféry energii, která neodchází. 

A tím může vzniknout více anomálií, které povedou k většímu počtu hurikánů.“ uvedl. „Takže na jedné straně máme potenciál pro méně hurikánů, na druhé straně pro více. Ale z důvodů větší energie přítomné v atmosféře na vypařování vody a transportu energie budou hurikány silnější.“ předpovídá v rozhovoru.

Dalším strašákem je přenos nemocí. Nedávná studie z Kolumbijské univerzity upozornila na zvýšený výskyt infekcí v souvislosti s tropickými bouřemi v posledních dvou desetiletích v USA. Toto zvýšení je pravděpodobně spojeno se změnami klimatu a stárnoucí kanalizační infrastrukturou. Vědci zaznamenali jasný vztah mezi množstvím srážek z bouří a následným výskytem určitých nemocí. Například infekce bakterie E. či legionářské nemoci.

Zdroje: otechnice.cz, cdc.govplus.rozhlas.cz, pocasiradar.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME