Pátek, 20. září 2024, svátek má Oleg, zítra Matouš
Pátek, 20. září 2024

Ve Žďárských vrších se narodila vlčí mláďata. Usadit by se zde mohla po 200 letech

Facebook
Twitter
LinkedIn
Česko oblétla radostná zpráva. Po téměř 200 letech existuje naděje, že by se zde mohli znovu rozmnožovat vlci - přesněji řečeno ve Žďárských vrších. Odborníci pozorují rodinu vlků v regionu a spolupracují s místními chovateli na zabezpečení pastvin.
Zdroj: Envato Elements

Otec vlčí smečky, který původem pochází z Polska, je sledován telemetrickým obojkem, jenž umožňuje sledování jeho chování a pohybu. Po dlouhé době, téměř 200 let, je nyní šance, že se vlci ve Žďárských vrších usadí a jejich populace se zde může rozšířit. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v tiskové zprávě informovala o narození mláďat, ale jejich přesný počet nebylo zveřejněn.

Pokud vlci nezažijí nějakou intenzivní nepříjemnou událost, která by je z toho území vypudila, hlavně zástřel některého člena rodiny, tak většinou zůstávají na místě, kde se úspěšně rozmnožili, řekl ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč pro agenturu ČTK. Dle jeho slov nelze vyloučit pytláctví, přestože vlk je chráněným druhem.

Popis života mláďat uvádí, že v prvním roce jsou závislá na rodičích a nejprve žijí v doupěti. Teď už jsou plně pohyblivá. Byť ještě neurazí jako dospělí vlci desítky kilometrů, tak vzdálenosti v jednotkách kilometrů zvládají úplně bez problému.“ Matka mláďat, partnerka vlka pojmenovaného Gagat, je porodila v mlazině pod vyvráceným smrkem. „Pokud půjde všechno tak, jak předpokládáme – bez incidentu, tak by měli být vlci pospolu ještě rok, nebo do příštího rozmnožování. Pak se uvidí, co dál. Dominantnější jedinci se pak třeba vydají vlastní cestou,“ řekl Hlaváč.

Monitoring tříletého vlka Gagata provádí odborníci od jara 2022. Jeho cesty vedly až k okrajům Prahy a poté na Žďárské vrchy a Králický Sněžník. Víme například, že během Gagatova pohybu na našem území nebyla z míst, kterými prošel, hlášena žádná škoda na hospodářských zvířatech, uvedl Petr Műckstein, zoolog z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hlaváč významně zdůraznil úlohu vlků v regulaci počtu přemnožené zvěře v oblasti, ačkoli může být problematické pro místní ovčáky. Riziko mohou znamenat především pro nedostatečně zabezpečené chovy ovcí a koz.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME