Pátek, 20. září 2024, svátek má Oleg, zítra Matouš
Pátek, 20. září 2024

Mražené versus čerstvé ovoce. Jaká je pravda o nutričních hodnotách a co do mrazáku nedávat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Zmražení ovoce je často považováno za rychlý a efektivní způsob, jak si užít tuto potravinu i mimo sezónu, ale jak to ovlivňuje její chuť a nutriční hodnoty? Vědecký tým z Kalifornské univerzity provedl studii, která vyvrací obecné obavy, že mražené ovoce obsahuje méně vitamínů a minerálů. Výsledky jsou překvapivé. A jaké druhy ovoce byste měli zamrazovat a které raději ne?
Zdroj: Envato Elements

Je zajímavé, jak mnoho druhů ovoce lze bez problémů umístit do mrazáku, zejména, když je jeho množství nad naše zpracovatelské schopnosti. Ale jak to ovlivňuje chuť a nutriční hodnotu? Je zmrzlé ovoce skutečně zdravé a jsou některé druhy nevhodné pro tento proces?

Ukládání potravin do mrazáku je oblíbenou praxí pro mnoho druhů potravin, včetně zeleniny, masa a dokonce i pečiva. Ovoce v tomto ohledu rozhodně není výjimkou. Přesto mnozí občané vyjadřují obavy, že mražené ovoce může obsahovat méně vitamínů a minerálů než jeho čerstvé protějšky.

Tuto otázku si položil i vědecký tým Dr. Aliho Bouzariho z Kalifornské univerzity. Provedl porovnání vitamínů v osmi druzích čerstvého a mraženého ovoce a zeleniny. Výběr byl založen na kritériu nejčastěji zamrazovaných potravin. Zelenina zahrnovala kukuřici, brokolici, mrkev, hrášek a zelené fazolky, zatímco ovoce zahrnovalo jahody a borůvky.

Existují nějaké skutečné změny?

Výsledky studie byly překvapivé. Zmražení mělo na veškeré zkoumané potraviny jen nepatrný dopad. Některé vzorky dokonce prokázaly zvýšený nutriční obsah. Vědci byli také překvapeni, že obsah vlákniny a minerálů v ovoce a zelenině zůstal stejný, což naznačuje, že zmražení prakticky nijak neovlivňuje nutriční hodnoty. Zbývá ovšem otázka, jak to ovlivňuje chuť potravin.

Zamražení může vést k tomu, že se do ovoce a zeleniny dostane větší množství vody, což může snížit jejich čerstvost. I když se to nemusí projevit v nutričních hodnotách, vaše chuťové buňky nelze obelstít. Existují však specifické druhy ovoce, kterým mrazák skutečně škodí. Které to jsou?

Jednou z největších chyb, které můžeme udělat, je umístění exotického ovoce do mrazáku. Tím narušíme jeho konzistenci a chuť. Tropické ovoce jako banány, avokádo a mango jsou po rozmražení téměř nerozpoznatelné. Další velkou chybou, která může zničit mražené ovoce, je způsob, jakým jej skladujeme v mrazáku. Nikdy byste měli opomenout obal, protože i když je ovoce mražené, může rychle vyschnout.

Proto je vhodné zvažovat zmražení ovoce, které bylo alespoň zavařené. Stejně tak byste neměli ukládat do mrazáku ovoce s vysokým obsahem vody, jako jsou jablka nebo citrusy.

Zdroj: ctidoma.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME