Čtvrtek, 19. září 2024, svátek má Zita, zítra Oleg
Čtvrtek, 19. září 2024

Revitalizace neobydlených domů. Program Oprav dům po babičce poskytne lidem až milion korun

Facebook
Twitter
LinkedIn
Vláda chystá nový dotační program Oprav dům po babičce, který nabídne majitelům starých rodinných domů až milion korun na jejich rekonstrukci. Program, který je součástí iniciativy Nové zelené úsporám, má za cíl obnovit statisíce neobydlených domů v České republice. Kromě finanční podpory budou moci žadatelé využít také výhodné úvěry od stavebních spořitelen a získat finanční bonus za každé nezaopatřené dítě v domácnosti. Program se otevře v září tohoto roku.
Zdroj: Envato Elements

Vláda nabídne majitelům starých a opomíjených rodinných domů přes milion korun na jejich rekonstrukci. Ministerstvo životního prostředí plánuje otevřít dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“ v září tohoto roku, jako součást iniciativy Nové zelené úsporám.

Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 procent rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu. Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další zemědělská půda,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na tiskové konferenci.

Dotace budou poskytnuty předem a budou doplněny výhodným úvěrem. Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky, to vysvětluje následovně: Nejčastější překážkou renovací starších domů bývá nedostatek vlastních zdrojů pro pokrytí rozdílu mezi dotací a celkovými náklady, včetně předfinancování. Dotace poskytnutá zálohově zároveň sníží potřebu na výši úvěru, a tím se stane úvěr dostupnějším pro více domácností.

Kromě dotace budou žadatelé moci využít zvýhodněných podmínek pro úvěry od stavebních spořitelen, které budou mít úrokovou sazbu mezi třemi a čtyřmi procenty. Majitelům nemovitostí budou také nabídnuty fixované úrokové sazby po celou dobu splatnosti.

Hlavním cílem programu je podpora přestaveb a zateplení nemovitostí, aby dosáhly minimálně energetické třídy B. Žadatelé mohou také získat finanční bonus 50 000 korun za každé nezaopatřené dítě v domácnosti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu dodal: Program má podpořit zejména mladé rodiny, proto rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodníme každé nezaopatřené dítě žadatele. Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další narozené dítě v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030.“

Další podporou bude podle ministra Hladíka posílení strukturálně postižených regionů. „Pokračovat bude také podpora strukturálně postižených krajů a rozšíří se i na další obce s rozšířenou působností ve vybraných regionech a na území bývalých vojenských újezdů. Žadatelům z těchto oblastí navýšíme celkovou dotaci o dalších 10 procent.

Dotace budou dostupné pro všechny žadatele, vlastníky rodinných nebo rekreačních domů, pokud splní požadavky na zateplení již existujícího domu nebo postaví nový dům, který splňuje požadované parametry, na místě zbouraného domu.

Závěrem tiskové konference ministr Petr Hladík prohlásil: „V případě nesplnění podmínek se případy budeme zaobírat individuálně.“ Díky tomuto novému programu se očekává, že se významně zlepší stav některých z nejvíce opomíjených nemovitostí v České republice.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME