Čtvrtek, 19. září 2024, svátek má Zita, zítra Oleg
Čtvrtek, 19. září 2024

Rozestavěná budova na Palmovce má uplatnění. Praha schválila vypsání tendru na dokončení sídla kosmické agentury

Facebook
Twitter
LinkedIn
Agentura Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) má zajištěno nové definitivní sídlo v Praze. Vedení magistrátu hlavního města Prahy schválilo vypsání veřejné soutěže na dokončení nedokončené budovy Nová Palmovka v Praze 8. Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) má město za cíl najít vhodnou firmu do konce letošního roku.
Zdroj: Profimedia

Organizace Pražská developerská společnost (PDS) má na starosti inovace na Palmovce, což je stavba plánovaná pro Ministerstvo financí. Náklady na stavbu by se měly pohybovat kolem 1,9 miliardy korun bez DPH. Projekt bude zadán metodou Design & Build, kde vybraná firma se postará nejen o zpracování projektové dokumentace, ale také o samotnou stavbu. Po dokončení bude budova pronajata Ministerstvem financí, které ji poté poskytne agentuře EUSPA. Ta je v současnosti umístěna v Janovského ulici v Holešovicích, ale v plánu je přestěhování do nových prostor v roce 2027.

Schválení tohoto záměru je důležitým krokem vpřed, protože dlouhodobě rozestavěný areál na Palmovce najde konečně potřebné využití. Nové sídlo EUSPA bude znamenat rozšíření aktivit této instituce a přinese růst prestiže Prahy a ekonomické příležitosti. Kromě nové budovy plánuje město v okolí vytvořit také obytnou čtvrť na pozemcích vlastněných magistrátem, městskou částí a dopravním podnikem.

Existují však i názory kritiků, kteří dostavbu budovy nepovažují za úspěch. Podle nich se jedná o příklad toho, jak by projekty ve městě neměly být realizovány. Původně zde mělo být sídlo radnice a obchodní centrum nebo kanceláře. Stavba byla započataroce 2014, ale byla přerušena a dosud nebyla obnovena. V roce 2021 převzal budovu od Prahy 8 magistrát a rozhodl se umístit do ní centrum kosmické agentury EUSPA. Zmluva o budoucí nájemní smlouvě byla uzavřena mezi hlavním městem a ministerstvem financí s trváním 25 let.

Agentura EUSPA se zabývá řízením provozu kosmických programů EU a poskytuje služby evropské družicové navigace.

Zdroj: novinky.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME