Pátek, 20. září 2024, svátek má Oleg, zítra Matouš
Pátek, 20. září 2024

Dramatické pátrání po zmizelé ponorce s miliardářem na palubě: manželka člena posádky je příbuzná obětí z Titaniku

Facebook
Twitter
LinkedIn
V současné době se v mořských hlubinách odehrává dramatické pátrání po zmizelé ponorce, na jejíž palubě se nachází pět osob včetně miliardáře Hamishe Hardinga. Pátrací operace, která se rozprostírá stovky kilometrů od pobřeží a zahrnuje různé významné bezpečnostní orgány i soukromé společnosti, musí čelit náročným podmínkám. Velkou roli hraje i čas, jelikož na palubě hledané ponorky mají omezené množství kyslíku, jehož zásoby se měly vyčerpat v uplynulých hodinách.
Zdroj: Profimedia

V operaci pátrání po nezvěstné ponorce se angažují jednotky nejen pobřežní stráže a námořnictva, ale také komerční firmy specializující se na průzkum a využití mořských hlubin. Ztracená posádka také velice bojuje s časem, jelikož mají omezené množství kyslíku, což výražně omezuje šance na jejich záchranu. Ponorka, která zmizela, měla na palubě pět osob, mezi nimi i miliardáře Hamishe Hardinga.

V rámci pátrání po ztracené ponorce Titan, která se vydala právě k vraku Titaniku s pěti lidmi na palubě, americká média informovala o zajímavém faktu. Podle zpráv mají prapraprarodiče manželky šéfa společnosti OceanGate, která organizuje tyto výpravy, spojení s tragickým potopením Titaniku v roce 1912, přestože byla loď považována za nepotopitelnou.

„Právě nyní se soustředíme na to, dostat do oblasti (zmizení ponorky) maximum naší kapacity,“ prohlásil kontraadmirál americké pobřežní stráže John Mauger. Uvádí rovněž, že pátrání komplikuje velká vzdálenost místa od pobřeží, nachází se asi 700 km od St. Johnu na Novém Foundlandu.

Do pátrací operace jsou zapojeny nejen lodě, ale také vojenské letouny, ponorky a bóje vybavené sonary. Americká pobřežní stráž začala v pondělí večer prohledávat hladinu moře s využitím lodi Polar Prince, která je obvykle užívána k transportu ponorky, jež slouží k expedicím k Titaniku.

Podle Davida Poguea, reportéra stanice CBS, který se loni zúčastnil výpravy k vraku, byla loď Polar Prince během předchozích cest vždy přímo nad ponorkou. Z ponorky bylo možné odesílat SMS zprávy, ovšem přímo, a ne přes satelit. Upozornil také, že posádka nemůže opustit ponorku, protože vchody jsou zajištěné zvenku.

Ponorku Titan, dlouhou 6,7 metru, používá k výpravám k Titaniku společnost OceanGate. Titan se může ponořit do hloubky až 4000 m, protože Titanic leží v hloubce 3800 m. Cena vstupenky na osmidenní výpravu je 250 000 dolarů (5,43 milionu korun).

Zdroj: novinky.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME