Původ vánočního cukroví sahá až do 16. století a jeho tradice má kořeny v pohanských zvycích. Tehdy se používalo sušené ovoce, med, ořechy a mouka z vlastní úrody, což mělo v příštím roce přinést také velkou úrodu. Hmota se tvarovala do podoby zvířátek, slunce nebo různých dalších tvarů a rozvěšovala po domě a okolí.
Tyto talismany měly během svátků zimního slunovratu chránit před zlými duchy, kteří s sebou nosí nemoci, neúrodu a pohromy. Hospodyně si dokonce nikdy při tvorbě sladkých pochutin neomývaly ruce, ale otíraly zbytky těsta o stromy okolo stromu, aby byly nadále úrodné. Ze stejného důvodu se také dávala domácím zvířatům zbylá voda z výroby těsta.
Podobu, jakou známe dnes, má cukroví od 19. století, kdy se na naše území rozšířil zvyk z německých zemí. Pečení „západního“ cukroví si ale tehdy mohly dovolit jen majetnější domácnosti, jelikož se používal cukr a různá exotická koření, která byla špatně dostupná.
Chudší rodiny si musely vystačit s ingrediencemi, které měly k dispozici, takže používaly převážně jen mouku, med, mléko a ovoce. Někde se dokonce přidávaly škvarky, pepř nebo česnek, který měl sloužit k posílení imunity. Mezi nejoblíbenější cukroví tehdy patřilo škvarkové cukroví, karamelky, sušenky z vánočkového těsta, medáky nebo zázvorky.
Během první světové války se pečení cukroví více rozšířilo, jelikož se na venkov vracely dívky z měšťanských domů a přinášely nové recepty. V té době vznikaly nové, nápadité tvary cukroví, například různá exotická zvířata nebo dokonce mumie. Z období první republiky pochází také recept na Masarykovo cukroví, které měl náš první československý prezident tak moc v oblibě, že se po něm dokonce pojmenovalo.
Opravdový rozmach ale přišel až po druhé světové válce, kdy se suroviny na pečení stávaly stále dostupnějšími. Češi jsou nyní v pečení cukroví světovou velmocí – alespoň jeden druh dělá na svátky přes 90 % domácností.
Recept na Masarykovo cukroví
Ingredience:
- Hladká mouka 170g
- Cukr moučka 60g + na obalení
- Máslo 120g
- Žloutek 1 ks
- Lískové ořechy ve slupce 100g
- Hnědý cukr na obalení
Postup:
- Lísková jádra i se slupkou namočte na dvě hodiny do vody pro snadnější krájení
- Vyšlehejte moučkový cukr s máslem, přidejte žloutek a opět zašlehejte
- Prosajte do máslového krému mouku a vytvořte těsto
- Přidejte lískové oříšky, rozdělte na dvě části a vytvořte válce o průměru zhruba 3 cm
- Zabalte do fólie a nechte ztuhnout přes noc v lednici
- Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů
- Vybalte těsto a obalte v hnědém cukru
- Nakrájejte na plátky a vložte na plech
- Pečte 15 minut a po upečení obalte v moučkovém cukru
- Pokuste se celou várku nesníst na posezení 🙂
Zdroje: emerx.cz, brunetavkuchyni.cz, idnes.cz, homeware.cz, fresh.iprima.cz