Úterý, 19. srpna 2025, svátek má Ludvík, zítra Bernard
Úterý, 19. srpna 2025

Proč jsme začali péct cukroví? Historie vánočního zvyku v Česku

Facebook
Twitter
LinkedIn
„Tak co, už máš napečeno?“ – otázka, kterou v průběhu prosince slyšíte ze všech stran. Na Vánoce prostě cukroví patří. Krásně provoní domácnost a dotváří tu pravou sváteční atmosféru. Věděli jste ale, jak tato tradice vznikla?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Původ vánočního cukroví sahá až do 16. století a jeho tradice má kořeny v pohanských zvycích. Tehdy se používalo sušené ovoce, med, ořechy a mouka z vlastní úrody, což mělo v příštím roce přinést také velkou úrodu. Hmota se tvarovala do podoby zvířátek, slunce nebo různých dalších tvarů a rozvěšovala po domě a okolí.

Tyto talismany měly během svátků zimního slunovratu chránit před zlými duchy, kteří s sebou nosí nemoci, neúrodu a pohromy. Hospodyně si dokonce nikdy při tvorbě sladkých pochutin neomývaly ruce, ale otíraly zbytky těsta o stromy okolo stromu, aby byly nadále úrodné. Ze stejného důvodu se také dávala domácím zvířatům zbylá voda z výroby těsta.

Podobu, jakou známe dnes, má cukroví od 19. století, kdy se na naše území rozšířil zvyk z německých zemí. Pečení „západního“ cukroví si ale tehdy mohly dovolit jen majetnější domácnosti, jelikož se používal cukr a různá exotická koření, která byla špatně dostupná.

Chudší rodiny si musely vystačit s ingrediencemi, které měly k dispozici, takže používaly převážně jen mouku, med, mléko a ovoce. Někde se dokonce přidávaly škvarky, pepř nebo česnek, který měl sloužit k posílení imunity. Mezi nejoblíbenější cukroví tehdy patřilo škvarkové cukroví, karamelky, sušenky z vánočkového těsta, medáky nebo zázvorky.

Během první světové války se pečení cukroví více rozšířilo, jelikož se na venkov vracely dívky z měšťanských domů a přinášely nové recepty. V té době vznikaly nové, nápadité tvary cukroví, například různá exotická zvířata nebo dokonce mumie. Z období první republiky pochází také recept na Masarykovo cukroví, které měl náš první československý prezident tak moc v oblibě, že se po něm dokonce pojmenovalo.

Opravdový rozmach ale přišel až po druhé světové válce, kdy se suroviny na pečení stávaly stále dostupnějšími. Češi jsou nyní v pečení cukroví světovou velmocí – alespoň jeden druh dělá na svátky přes 90 % domácností.

Recept na Masarykovo cukroví

Ingredience:

  • Hladká mouka 170g
  • Cukr moučka 60g + na obalení
  • Máslo 120g
  • Žloutek 1 ks
  • Lískové ořechy ve slupce 100g
  • Hnědý cukr na obalení

Postup:

  1. Lísková jádra i se slupkou namočte na dvě hodiny do vody pro snadnější krájení
  2. Vyšlehejte moučkový cukr s máslem, přidejte žloutek a opět zašlehejte
  3. Prosajte do máslového krému mouku a vytvořte těsto
  4. Přidejte lískové oříšky, rozdělte na dvě části a vytvořte válce o průměru zhruba 3 cm
  5. Zabalte do fólie a nechte ztuhnout přes noc v lednici
  6. Druhý den si předehřejte troubu na 170 stupňů
  7. Vybalte těsto a obalte v hnědém cukru
  8. Nakrájejte na plátky a vložte na plech
  9. Pečte 15 minut a po upečení obalte v moučkovém cukru
  10. Pokuste se celou várku nesníst na posezení 🙂

Zdroje: emerx.cz, brunetavkuchyni.cz, idnes.cz, homeware.cz, fresh.iprima.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *