Čtvrtek, 19. září 2024, svátek má Zita, zítra Oleg
Čtvrtek, 19. září 2024

Unikátní objev. Vědci provrtali led Antarktidy a odhalili skrytou vodní krajinu života

Facebook
Twitter
LinkedIn
V nehostinných hlubinách Antarktidy se ukrývá skrytý svět plný záhad a života. Novozélandští vědci, kteří prováděli výzkum tání ledovců, náhodně objevili fascinující jeskyni, která jim odhalila důležitý ekosystém.
Zdroj: Envato Elements

V rámci ambiciózního projektu Antarktická vědecká platforma se oceánograf Craig Stevens společně s týmem vědců z renomovaných novozélandských univerzit a institutů, zaměřuje na zkoumání role řek pod ledovým příkrovem v souvislosti s klimatickými změnami. Tato výzkumná iniciativa je podporována organizací Antartica New Zealand, která od roku 1957 podporuje projekty a výzkumy v oblasti klimatologie, paleoklimatologie, geologie, glaciologie, biologie a oceánografie na Antarktidě.

Před odjezdem na expedici již vědci tušili, že pod antarktickým ledem existují sladkovodní jezera a řeky, ale zatím nebyly detailně prozkoumány. Craig Stevens však během prohlížení satelitních snímků objevil rýhu u Rossova ledového šelfu, kterou označil, že by mohla být ústím řeky. Tato „rýha“ se stala cílem jejich výpravy.

V průběhu expedice se badatelé věnovali hledání ústí řeky pod ledem. Při vrtání ve vzdálenosti několika stovek kilometrů od okraje Rossova šelfu se však setkali s nečekaným překvapením. Ve vrtu, 500 metrů pod ledem, objevili obrovskou jeskynní katedrálu, která žila životem.

Kamera zachytila hejna malých živočichů, různonožců zvaných Amphipoda, kteří se ve velikosti asi pět milimetrů podobají krevetám. Vědci byli opravdu nadšeni z možnosti pozorovat a odebírat vzorky z této tajemné řeky.

Členové expedice nechali své přístroje v jeskyni, aby mohli dále sledovat tento vzácný ekosystém. Vzorky vody se nyní zkoumají v laboratoři. Jejich další výzkum se zaměřil na vliv vod pod ledem v souvislosti s oteplováním klimatu a jejich významem pro ledové příkrovy a hladinu moře. Tento objev pod antarktickým ledem je jasným připomenutím toho, že stále ještě neznáme vše o naší planetě.

Zdroj: Dotyk.cz

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME