Pátek, 24. května 2024, svátek má Jana, Vanesa, zítra Viola
Pátek, 24. května 2024

Pečený strnad: Kontroverzní francouzská delikatesa, která se jí v utajení před bohem

Facebook
Twitter
LinkedIn
Každý má nějaké své oblíbené jídlo, při jehož konzumaci by v žádném případě nechtěl být spatřen. Většinou jde o podivné kombinace, jako jsou nakládané okurky s arašídovým máslem, meloun s hořčicí nebo třeba pizza s ananasem. Je ale jeden pokrm, při jehož konzumaci si lidé dokonce zakrývají hlavu, aby se schovali před samotným bohem. A mají k tomu pádný důvod.
Zdroj: Envato Elements

Jedná se o „ortolans à la provençale“, tedy jídlo připravované z drobného ptáčka Strnada zahradního, které bylo dlouhá léta ve Francii tradičně bráno jako velká pochoutka. Existují dokonce záznamy z jedenáctého století, že už tehdy si na strnadovi pochutnávala románská šlechta. Recept na něj také v knize Velký kuchařský slovník z roku 1873 popsal velikán francouzské literatury, Alexander Dumas. Proč je ale toto jídlo tak kontroverzní?

Strnad je malý pták, který se nedá ulovit zastřelením, jelikož by ho kulka nejspíš úplně rozcupovala. Proto se musí chytit, a to buď do sítí, nebo na lep, kdy se strnad naláká pomocí zrní na bidýlko polité lepidlem. Díky tomu už nemůže odletět. Ulovený ptáček se poté dá do malé krabičky, aby se minimalizoval jeho pohyb. To proto, že se překrmuje až na čtyřnásobek své původní velikosti. Jakmile se strnad dostatečně vykrmí, čeká ho dost extravagantní způsob smrti. Doslova se utopí v alkoholové lázni, přesněji ve vinném destilátu Armagnac, jenž slouží zároveň i jako marináda. Poté se jen dá na 8 minut do trouby a pochoutka je připravena ke konzumaci. „Ortolans à la provençale“ se jí v celku, větší kůstky se posléze plivou ven.

Konzument má tradičně přes hlavu i talíř hozené plátno. Tento rituál má tři různá vysvětlení. Někteří lidé tvrdí, že plátno slouží k uchování vůně a chuti jídla, jiní ho zase odůvodňují tím, že kryje konzumenta při plivání kostí strnada zpět na talíř. Třetí, nejtradičnější vysvětlení, tvrdí, že díky plátnu utíká labužník před pohledy boha.

Ve Francii je od roku 1999 zabíjení a lov strnada zakázáno, od roku 2007 je nelegální i samotná konzumace. I přes to se ale s touto pochoutkou můžete v mnohých restauracích setkat, samozřejmě za zavřenými dveřmi, ilegálně. Osobně je pro mě příběh „ortolans à la provençale“ zajímavý hlavně z toho důvodu, že poukazuje na velmi tenkou hranici mezi uznávaným tradičním gurmánským zážitkem a společensky odsuzovaným zvěrstvem. Zároveň vyvolává otázky, která jídla jsou už eticky za hranou. Dle mého názoru je krásným příkladem dosud nepotíraného zločinu třeba ananas na pizze.

Napsat komentář

Musíte se pro publikování komentáře.
Weather Data Source: Prag 21 tage wetter

DOPORUČUJEME